2020-12-16 08:02:11• hírek • Bede Emőke

Körültekintő karácsonyi vásárlásra int a rendőrség

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A karácsony közeledtével beindul az ajándékvásárlási láz is, s mivel az ember a decemberi hajrá izgalmában hajlamosabb figyelmetlennek lenni, ezért a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség egy sor jó tanácsot fogalmazott a vásárlók számára.

Noha a hatóság által összeírt intelmek főként a gyermekeknek szánt ajándékokra, s kiváltképp a játékokra vonatkoznak, egyéb holmik esetében is érdemes szem előtt tartanunk ezeket. Mint írják, csak olyan üzletekből szerezzük be a karácsonyfa alá kerülő meglepetéseket, ahol a vásárlást igazoló dokumentumokat (pl. számla, nyugta, vásárlási elismervény) sem „felejtik el” átadni az ügyfélnek, hiszen ezeknek egy esetleges reklamáció során kulcsfontosságú szerepük van.


Amennyiben az internetről rendeljük meg az ajándékba szánt termékeket, kerüljük az olyan cégeket, amelyek semmilyen, az azonosítást lehetővé tevő adatot nem közölnek magukról. Ha tehát egy webáruház csupán egyetlen telefonszámot és egyetlen drótpostacímet ad meg, inkább kattintsunk el és keressünk egy megbízhatóbb üzletet.


A koronavírus-járvány miatt egyre népszerűbbé váltak az online lebonyolított vásárlások, viszont a rendőrség azt ajánlja, hogy ismeretlen személyeknek semmi esetre se fizessünk előre, hisz könnyen csalás áldozatai lehetünk. Ha mégis úgy döntünk, hogy magánszemélytől vásárolunk, mindenképp kérjük el a termék eredetét igazoló dokumentumokat és a gyártó által kiállított garanciapapírt is.


A gyanúsan kedvező ajánlatokat mindenképp fenntartásokkal kell kezelni, és akkor se adjuk be a derekunkat, ha az eladó a mielőbbi utalást forszírozza. A végső döntés meghozatala előtt mindenképp vessük össze az árakat, illetve a szállítási- és garanciális feltételeket más kereskedők ajánlataival is.


Ami a csomagolás jellegét illeti, a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a termékre vonatkozó használati utasításokat és figyelmeztetéseket román nyelven is fel kell tüntetni, továbbá érdemes megnézni, hogy szerepel-e rajta a CE logó. Ez ugyanis annak a jele, hogy a termék megfelel az uniós előírásoknak, és vélhetően biztonságos is.


Végül, de nem utolsósorban a hatóság arra is emlékeztet, hogy néhány játék könnyen veszélyessé válhat, ha a gyerekek nem rendeltetésszerűen, óvatlanul használják azokat, épp ezért arra intenek, hogy mindig tartsuk szem előtt a korosztályra és a biztonságos felhasználásra vonatkozó előírásokat is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: